De Morgenstond is gelegen in de voormalige veenkolonie Griendtsveen. De Peelwerkers dronken hier vanaf 1890 hun borrel en besproken daar het laatste nieuws.
Nu staat de Morgenstond bekend als een gastvrije plek waar een mooi glas bier wordt geserveerd. Juist omdat het er zo gewoon is, is deze plek zo markant...
Herberg de Morgenstond is het café wat door Toon Kortooms werd beschreven in zijn boek 'Dit zwarte goud':
"Toen de oude Lord aan onze kant van het kanaal de twaalf apostelwoningen had neergezet, groeide daar een klein gehucht, een vlek, een buurtschap van het dorp. Er vestigde zich, door de oude Lord daartoe aangezocht, een kruideniertje en er kwam een cafë. Geleidelijk aan breidde het gehucht zich uit".
Ter ere van het Toon Kortooms jaar (2016) serveert Herberg de Morgenstond de speciale Toon Kortooms-lunch. Een geweldige lunch gemaakt van verschillende producten uit de eigen streek, een verhaal apart. Maar ook voor een heerlijk diner biedt deze locatie voor ieder wat wils.
Prijsrange 3 gangen diner a la carte | €24,75 - €38,00 |
Het munitiehuisje in Griendtsveen dankt zijn naam aan het dak van het huisje. Voordat het huisje in 2013 verbouwd werd, lag dat er los op. Losse daken zijn kenmerkend voor gebouwen waar munitie of kruit werd opgeslagen. De bedoeling was dat bij een eventuele ontploffing het dak eraf vliegt, waardoor de rest van het gebouw wellicht gespaard bleef. Of er in dit munitiehuisje in Griendtsveen daadwerkelijk munitie heeft gelegen, is onbekend.
Sinds 2013 is het munitiehuisje in gebruik als informatiepunt voor de Peel. Via vijf panelen wordt er informatie verstrekt over de onderwerpen die een relatie hebben met de omgeving van Griendtsveen. Het huisje staat officieel op grondgebied van Deurne, maar hoort qua historie bij Griendtsveen. Het munitiehuisje is eigendom van Staatsbosbeheer. Bewoners van Griendtsveen hebben een onderlinge regeling getroffen voor sleutelbeheer en onderhoud.