Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Het ontstaan van het Leukermeer

In 1963 werd door de N.V. Centrale Industriezand Voorziening te Nijmegen (C.I.V.) begonnen met het grootste project uit die tijd in de gemeente Bergen: de winning van industriezand en grind uit de Wellse Maasduinen voor o.a. de betonindustrie. Het belang dat de hele gemeente bij dit project had was het verkrijgen van belangrijke inkomsten uit de voor afgravingen beschikbaar gestelde gemeenteterreinen. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Uiteindelijk leidde dit tot wat het nu is een natuur-, recreatie-, en watersportgebied rondom het Leukermeer.

De Maasduinen dankt zijn naam aan de opvallende stuifzandruggen die paraboolduinen worden genoemd. Deze paraboolduinen zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. Door de wind werd dit zand opgeblazen tot zandruggen en hoefijzervormige duinen. 

Rivieren hebben een grote invloed op het landschap waar ze doorheen stromen. Ze breken materiaal af, transporteren het en zetten het ergens anders weer af. Stromend water heeft voldoende energie om klei, zand en zelfs grind mee te voeren. Zodoende zit er veel zand en grind in het gebied in de grond. Zand en grind zijn belangrijke basisproducten voor de bouwnijverheid, de wegenbouw inbegrepen. Tot 2001 zijn er miljoenen tonnen zand en grind afgegraven. Hierdoor ontstonden het Leukermeer, het Reindersmeer en Seurenheide. Op 28-08-1962 werd door de gemeenteraad van Bergen besloten tot het aangaan van de grindwinning in 't Leuken (tussen Maas en Rijksweg) en de Bergerheide en Reinderslooi. Op 14-03-1963 werd deze overeenkomst ondertekend. 

In april 1964 kon de eerste specie worden afgevoerd. In 1965 werd begonnen met de bouw van de brug in de Kampweg, die op 08-09-1966 in gebruik werd genomen. Tot 01-10-1969 werd in totaal 11.086.895 ton grint en zand afgevoerd. Mooi en interessant om te zien hoe van een groot stuk land in het Leuken en op de Kamp in Well, dit gebied is ontstaan. Compleet met de brug over de Kampweg en de Rijksweg. 

Het Leukermeer is een 80 ha. grote recreatieplas en staat in open verbinding met de Maas. Voor de waterliefhebbers is het een goede plek om te vertoeven. Via de voorhaven is het Leukermeer en de Jachthaven " 't Leuken" vanaf de Maas bereikbaar. Door de ontzandingen is hier in de loop der jaren een groot watersportcentrum ontstaan. In dit prachtige gebied zijn veel voorzieningen, zoals jachthavens, een groot vakantiepark, een dag strand, camperplaatsen, wandel- en fietsroutes. In 1993 en 1995 trad de Maas fors buiten haar oevers. Deze ervaringen leerden dat het Maasdal onvoldoende beschermd is tegen hoogwater. Sinds die tijd wordt op tal van plaatsen hard gewerkt om nieuwe overstromingen van de Maas te voorkomen. De gemeente Bergen heeft het plan Maaspark Well uitgewerkt. Een plan waarin alle aspecten van veiligheid aan bod komen, maar ook natuur, toerisme, ondernemen en infrastructuur. De aanleg van de hoogwatergeul tussen Well en Aijen en het vergroten en verdiepen van de voorhaven van het Leukermeer zijn belangrijke onderdelen van dit plan.

Meer weten over het Leukermeer, kijk op de site van Archief Well

Adres
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.568647930593, 6.0738534334351

Dichtbij

B&B Wellthuis
B&B Wellthuis
Bezoekerscentrum Maasduinen In de Sluis
Bezoekerscentrum Maasduinen In de Sluis
Speelbos
Speelbos

Ontdek

Het Wellse veer
Het Wellse veer
De Grieze Kel
De Grieze Kel
Woonoord ‘de oude molen’
Woonoord ‘de oude molen’
Alvermannetjes op de Afferdse hei
Alvermannetjes op de Afferdse hei
Het ontstaan van het Leukermeer
Het ontstaan van het Leukermeer
Natuurherstel Maasduinen Bergen
Natuurherstel Maasduinen Bergen