Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Grenssteen 1794

Deze oude grenssteen op de hoek van de Tunnelweg en Roffert markeerde de grens tussen Oirlo en Venray. Dit is de eerste steen die de historische grens tussen deze twee dorpen markeert. De steen werd in 2016 onthult. 

De huidige gemeente Venray ontstond uit de twee dorpskernen: Venray (waarvan Oostrum/Spraeland een afsplitsing was) en Oirlo.
Deze kernen kregen waarschijnlijk rond de twaalfde eeuw gestalte. Toen de dorpsgemeenschappen groter werden, moest men ook een steeds groter terrein benutten. De noodzaak ontstond om duidelijke afspraken te maken hoever elke gemeenschap mocht gaan. Het gebeurde namelijk nogal eens dat grenzen overschreden werden met het laten grazen van het vee of met het steken van turf.

Ook Venray en Oirlo hadden in 1635 een geschil, dat 'door die van Oirlo' voor het Hof van Roermond werd gebracht. Ook daarna volgde er menige onenigheid tussen de beide zelfstandige bestuurseenheden. Op 20 september 1790 gaf de Pruisische regering opdracht de geschillen tussen Oirlo en Venray te klaren door het plaatsen van grensstenen met aan de ene kant '1794 Oerlo' en aan de andere zijde '1794 Venraj'.

Twee teruggevonden stenen staan op het Oirlose dorpsplein en een derde staat niet ver daar vandaan in een voortuin. Een vierde grenssteen werd in 1980 bij het ploegen aan de Heesakker gevonden. Bij de Heesakker liep vroeger de grens van de toenmalige gemeente Oirlo met de gemeente Venray. In 1800 werd Oirlo bij Venray gevoegd.

Adres
Tunnelweg 1
5811 AS Castenray
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.491656719958, 6.0407773

Dichtbij

Castenray
Castenray
Lezend Meisje
Lezend Meisje
Vakantiehuis Aan de Lollebeek
Vakantiehuis Aan de Lollebeek

Ontdek

Domani (Dominicanenkerk)
Domani (Dominicanenkerk)
Kasteel Baexem
Kasteel Baexem
Kerk Broekhuizenvorst
Kerk Broekhuizenvorst
De legende van het Moocks Raampje
De legende van het Moocks Raampje
De Ontmoeting
De Ontmoeting
Monument Lancaster ED 973
Monument Lancaster ED 973