De bekende Peelsage van “De wegh van Meijl op Seven” is onlosmakelijk verbonden met de in 1910 bij het turfsteken gevonden gouden Peelhelm. Daarom heeft Huub Kluijtmans bovenop zijn nieuwe boek over de Romeinse helm een belevingsroute gecreëerd, waarvan 10 grote basaltzuilen in het landschap de rustpunten en wegwijzers zijn.
Het betreft een nieuwe historische en educatieve wandel / fietsroute die is gebaseerd op een oude sage van de weg van Meijel naar Sevenum door het Limburgse Peellandschap. De route met een lengte van 21 km. is gemarkeerd met 10 zware basaltzuilen op een onderlinge afstand van een oude Romeinse mijl van 1479 meter.
De route ligt in haar geheel op Limburgs gebied. Het beginpunt is bij de St. Willibrordusput in Meijel waar sinds oude tijden vier gemeenten en twee landen en later provincies aan elkaar grenzen. Het is nu nog steeds de grens tussen Limburg en Noord-Brabant. De route eindigt in de St. Fabianus en St. Sebastianuskerk van Sevenum. De tiende en laatste zuil staat niet buiten maar ín de kerk!
Deze nieuwe toeristische en historische belevingsroute heeft een educatieve ondertoon. Ze past in het rijtje van de al bestaande Peelroutes, zoals het Nonnenpad, het Struinpad, het Blotevoetenpad of de routes door Death Valley De Peel.
Deze nieuwe route wil de herinnering aan de bijzondere en waardevolle historische vondsten in deze omgeving levend te houden. Het bijzondere verhaal achter de Peelmysteries van de gouden helm en de sierschijf mag nooit verloren gaan. Nieuwe toekomstige onderzoekstechnieken of ontdekkingen kunnen zeker nog belangrijke bijdragen aan deze mysteries leveren.
Als wandel- of fietsroute is De Wegh van Meijl op Seven voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met fysieke beperkingen. Indien het niet anders kan is de ‘Wegh’ ook met een gemotoriseerd voertuig af te leggen. De route is op eigen initiatief ook uit te breiden of in te korten. Wat te denken van een kleine omweg naar het Romeins monument bij de vindplaats van de Gouden helm aan de Oude Peelstraat in Helenaveen? Men kan ook de route inkorten door vanaf een willekeurig gekozen zuil te vertrekken en zo de route naar eigen inzicht te splitsen in meerdaagse delen. Als sportieve uitdaging kan de route heen en terug gelopen of gefietst worden. Een ‘leuke’ bijkomstigheid is dat de ’heen-en-terugafstand’ overeen komt met de afstand van de olympische marathon van 42.195 meter. Hoewel de intentie van de WvMoS niet als zodanig is bedoeld, mogen atleten de route als sportieve uitdaging gebruiken.
Het lopen, fietsen van deze weg met de tien zuilen is voor ieder informatief en educatief en… voor wie open staat voor een spirituele ervaring mag de tocht als pelgrim volbrengen.
Kunstenaar Clemens Driessen uit Aijen onthulde in 2009 het kunstwerk Mijn ros verstaald, een beeld dat speciaal werd gemaakt voor de Kasteelherenbuurt. De stijl van de woningen uit deze wijk sluiten…