Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Van grappige woordspelletjes tot grimmige protesten

Keramische kunst met een boodschap in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen.

De tentoonstelling “Keramische signalen”, Tekens, teksten en tekeningen maakt de bezoeker nieuwsgierig. Ze roept op om te gaan speuren naar de boodschappen die de kunstobjecten in zich dragen. Het ene werk bevat tekens die puur esthetisch en abstract lijken, het andere is bewerkt met ingetogen of grappige beeldverhalen en weer een ander is bezaaid met heel expliciete, slordige graffiti teksten en protesteert tegen de misstanden in deze wereld. Deze expositie toont een prikkelende verzameling keramische kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Hun werk is heel verschillend, maar allemaal met een boodschap en prachtig bewerkt. De expositie is te zien van 20 januari t/m 7 mei 2023.

Sylvian Meschia (FR) voorziet zijn werk van prachtige kalligrafische tekens die sterk doen denken aan het Arabische schrift. Zijn wortels in Algerije, komen hier duidelijk naar voren. Zijn objecten lijken gedraaid gebruiksgoed, maar het zijn op zichzelf staande kunstwerken. Sylvian voorziet zijn werk van een exotische decoraties, met onder meer een zelf bedacht alfabet. Deze brengt hij aan met behulp van kleislibs, kleurpigmenten en sgraffito. De figuren die hij met penseel aanbrengt doen behalve aan het Arabisch ook sterk denken aan Oosterse kalligrafie.

Iemand die ook een passie heeft voor kalligrafie is Yeung Yuk-Kan (NL). Zij woont en werkt al jaren in Nederland, maar is geboren in Hongkong en studeerde daar beeldende kunsten aan de universiteit van Hongkong. Zij vormt haar porseleinen objecten bewust zodanig dat ze sterk doen denken aan papier. Hierop brengt zij op ingetogen wijze tekens en decoraties aan. Haar verstilde en poëtische objecten hebben net zoveel lege wit ruimte als het papier bij de Chinese en Japanse kalligrafie.

Grote lege vlakken en krachtige kalligrafische penseelstreken zijn ook te vinden in het werk van Karin Bablok. Deze keramiste uit Hamburg beperkt haar palet tot een ingetogen zwart-wit. Op haar maagdelijke porseleinen vormen zet ze slechts enkele krachtige zwarte penseelstreken. Die soms doen denken aan Japanse kalligrafie en soms aan onze eerste schrijfoefeningen.

Nog een exposant die schrijfoefeningen of een letterdans als thema voor haar decoraties lijkt te hebben gekozen is de Duitse Monika Debus. Snelle penseelstreken en uitbundige krullen, lussen en stippen verfraaien de huiden van haar objecten. Ongekunsteldheid, spontaniteit en een groot plezier spatten van haar werk.

Plezier en humor is ook te vinden in het werk van Ute Naue-Müller (Dresden, Duitsland). Haar objecten zijn voorzien van speelse decoraties met een wisselwerking tussen woord en beeld, inhoud en vorm. Haar toegankelijke voorstellingen zijn lief, ondeugend en lachwekkend tegelijk.

Lief en aandoenlijk zijn ook de geschilderde verhaaltjes van het Franse echtpaar Marie Balme en Simon Bellégo. Hun voorstellingen zijn een lust voor het oog. Ze zouden niet misstaan als hippe illustraties in toonaangevende magazines. Gelukkig hebben zij voor keramiek gekozen in plaats van papier.

Verhaaltjes of sprookjes zijn ook te vinden op het werk van het Spaanse koppel Ricardo en Rosa Campos-Rosell. Hun zwart-op-zwart decoraties zijn bijzonder sfeervol. Ze doen sterk denken aan ouderwetse negatieven en vergeelde foto’s uit lang vervlogen tijden.

Lang vervlogen tijden zijn ook te vinden in het werk van José den Hartog. Deze Nederlandse kunstenaar werkt voornamelijk in opdracht en in de stijl van het traditionele Delftsblauw. Maar eigenlijk zijn alleen de techniek en haar kleurenpallet identiek aan de oer-Hollandse decoraties. Wie langer kijkt ziet dat haar decoraties alles behalve ouderwets zijn. Ze ontwerpt ingewikkelde en vervreemdende patronen die ze opbouwt met geometrische vormen en details uit historische decors die ze telkens herhaalt.

Vervreemdend is ook het rauwe werk van Ruan Hoffmann. Deze in Zuid-Afrika geboren kunstenaar woont en werkt in Amsterdam. Hij gebruikt als basis vertrouwde aardewerken vormen zoals borden, schotel en tegels. Vervolgens vervormd hij deze en voorziet ze van confronterende teksten en afbeeldingen. Op zijn objecten zet hij persoonlijke ervaringen, ongecensureerde waarnemingen en kanttekeningen bij onze tijd en maatschappij. Hij creëert een dialoog tussen vorm en inhoud, tussen kunstwerk en toeschouwer.

Protest kunst en zwarte humor zijn ook te vinden in het werk van Rita de Nigris. Deze Italiaans- Zwitserse keramiste was vroeger vooral bekend vanwege haar decoraties bestaande uit karikaturale mensfiguren met enorme neuzen. Tegenwoordig voorziet ze haar werk van teksten waar ze geraffineerd afbeeldingen aan toevoegt. Daarnaast geeft ze haar werk een sfeer van verloedering en verval door het te breken en weer te lijmen en te bedekken met graffiti-achtig ‘geklieder’. Hoe langer je kijkt hoe meer woordspelingen, dubbelzinnigheden en grappige boodschappen je in haar creaties ontdekt.

Deze tentoonstelling “Keramische signalen” daagt de bezoekers uit om verder te kijken. Om fantasie letters te onderscheiden van echte en om geheime boodschappen te ontrafelen. Maar vooral om te komen genieten van verrassende keramische kunstwerken, gemaakt door gerenommeerde kunstenaars uit heel Europa. Die allemaal graag spelen met letters, vorm, voorstelling en betekenis.
De expositie is te zien van 20 januari tot en met 7 mei 2023.

Exposanten:
Karin Bablok (DU), Marie Balme en Simon Bellégo (FA ), Ricardo en Rosa Campos-Rosell (SP), Monika Debus (DU), Jose den Hartog (NL), Ruan Hoffmann (ZA), Sylvian Meschia (FR), Ute Naue-Müller (DE), Rita de Nigris (CH/ I), Yeung Yuk-Kan (NL)

Onderstaande kunstenaars komen persoonlijk hun werk toelichten:
Opening: vrijdag 20 januari 2023, 16u.

Sommige kunstenaars zullen persoonlijk aanwezig zijn bij de opening van de expositie.
Conservator/ manager Sacha Odenhoven zal de inleiding verzorgen.

Zij zullen een lezing verzorgen over hun werk.
Graag vooraf reserveren.
Karin Bablok, 22 januari 2023, 14u
Marie Balme en Simon Bellégo, 7 mei 2023, 14u

Ute Naue-Müller zal een workshop verzorgen op 16-17 december 2023.

Meer info: www.tiendschuur.net 

Gerelateerd aan dit artikel

Nationaal Theaterweekend breidt zich uit in Venlo
Nationaal Theaterweekend breidt zich uit in Venlo
Maaspoort: Cultuur toegankelijker dan ooit in 2024
Maaspoort: Cultuur toegankelijker dan ooit in 2024
Autoverzekering Limburg: premiestijging van bijna 18 procent
Autoverzekering Limburg: premiestijging van bijna 18 procent
Met Stichting Vier het Leven op 27 december als kwetsbare oudere naar de Maaspoort
Met Stichting Vier het Leven op 27 december als kwetsbare oudere naar de Maaspoort
Schenking collectie Jacques Bongaerts aan Keramiekcentrum Tiendschuur
Schenking collectie Jacques Bongaerts aan Keramiekcentrum Tiendschuur
Expositie ‘De vijfde ontmoeting’ in Het Petershuis
Expositie ‘De vijfde ontmoeting’ in Het Petershuis