Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Tentoonstelling over kunstenaar Armando in museum van Bommel van Dam verlengd

De tentoonstelling ‘Armando: door de ogen van een vriend’ in museum van Bommel van Dam in Venlo wordt verlengd t/m zondag 12 november 2023. Bezoekers zijn dermate enthousiast dat het museum besloten heeft de expositie over de grote en veelzijdige kunstenaar Armando (1929-2018) twee maanden langer te laten staan. Dit geeft nog meer mensen de kans deze unieke en persoonlijke tentoonstelling te zien of nogmaals te bezoeken.

Lovende reacties

Sinds de opening van de Armando-tentoonstelling medio maart kan de expositie op lovende reacties van bezoekers rekenen: “Een aanrader voor velen. Prachtige tentoonstelling over Armando”, “Zeer de moeite waard. De vraaggesprekken tussen Armando en Cherry Duyns origineel in beeld gebracht!”, “Prachtige tentoonstelling met een prachtige lay-out. Je loopt even aan de hand van de rode draad mee door het leven van Armando. Indrukwekkend”, “Absoluut de moeite waard. Bijzondere man Armando!” en “Mooie collectie, opstelling en documentatie! Compliment!”. In de tentoonstelling Armando: door de ogen van een vriend krijgen bezoekers een goede indruk van het indrukwekkende oeuvre van Armando. Van tekeningen en schilderijen tot sculpturen en bewegend beeld. Maar naast zijn veelzijdigheid als kunstenaar laat de expositie ook een persoonlijke kant zien. Naast diverse archieffoto’s toont museum van Bommel van Dam fragmenten uit gesprekken tussen Armando en beste vriend Cherry Duyns (1944). Deze citaten uit Duyns’ boek ‘Ik bel je wel als ik dood ben.’ Gesprekken met Armando (Atlas Contact, 2023) lopen als een rode draad door de tentoonstelling heen. Hiermee geeft het museum een uniek en persoonlijk inkijkje in het leven en oeuvre van één van de grootste Nederlandse kunstenaars van de afgelopen honderd jaar.

Van klassiekers tot niet eerder vertoond werk

De krachtige, vaak monumentale schilderijen en beelden van Armando gaan over schuld en onschuld, over daders en slachtoffers en over goed en vooral over kwaad. Armando: door de ogen van een vriend toont een selectie van iconische klassiekers en nog nooit eerder tentoongestelde werken, aangevuld met treffende gesprekken tussen Armando en zijn beste vriend. De expositie voert bezoekers van zijn vroegste, expressieve uitspattingen op papier en doek uit de jaren ’50 naar minimalistische Nul-werken van de jaren ’60. Onheilspellende ‘schuldige landschappen’ – landschappen die het verleden met zich meetorsen – leiden vervolgens naar kleurrijke schilderijen die de kunstenaar tot zijn overlijden in 2018 maakte. Naast deze tekeningen en schilderijen presenteert museum van Bommel van Dam ook diverse sculpturen. Één van deze beelden is Der Arm (1988), een collectiestuk van het museum en een van Armando’s allereerste bronzen sculpturen. Het bewegend beeld in de tentoonstelling laat verder zien dat de vriendschap tussen Armando en Cherry Duyns ook leidde tot meerdere creatieve samenwerkingen voor de VPRO. De mannen maakten samen het absurdistische televisie- en theaterprogramma Herenleed en een documentaire over de wederopbouw van Berlijn na de oorlog.

Armando: door de ogen van een vriend is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met o.a. de Armando Stichting, Amersfoort in C, Cherry Duyns, Sigrid Bruijel en James Hannan en is van 18 maart t/m 12 november 2023 in museum van Bommel van Dam in Venlo te bezoeken. Het boek van Cherry Duyns dat het uitgangspunt vormde voor de tentoonstelling – ‘Ik bel je wel als ik dood ben.’ Gesprekken met Armando (2023) – is uitgegeven door Atlas Contact en is zowel in de museumshop als in boekenwinkels door heel het land te koop. Speciaal vanwege de aankondiging van de verlenging zijn nu een aantal door Duyns gesigneerde exemplaren verkrijgbaar in de shop van Van Bommel van Dam (zolang de voorraad strekt).

Gerelateerd aan dit artikel

Nationale Klimbosdag op 23 maart: klimmen in én voor de natuur
Nationale Klimbosdag op 23 maart: klimmen in én voor de natuur
Deze uitjes in Noord-Limburg mag je niet missen
Deze uitjes in Noord-Limburg mag je niet missen
Gratis tentoonstelling Schoonheid van Venlose fotograaf Machteld Schoep in museum van Bommel van Dam
Gratis tentoonstelling Schoonheid van Venlose fotograaf Machteld Schoep in museum van Bommel van Dam
Tips voor het maken van een fotoboek met de leukste herinneringen van Noord Limburg
Tips voor het maken van een fotoboek met de leukste herinneringen van Noord Limburg
Vliegende start voor natuurherstel
Vliegende start voor natuurherstel
Duitse vakantiegangers, dagjesmensen en kooptoeristen geven veel geld uit in Limburg in 2023!
Duitse vakantiegangers, dagjesmensen en kooptoeristen geven veel geld uit in Limburg in 2023!