Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Excursie Het Limburgs Landschap: Rondje Tang

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Grote Postzegelruilbeurs

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

12e internationale POSTZEGELBEURS

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Maascorridor: Romeinenweerd

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Excursie Limburgs Landschap: Rondje Tang

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

De grote optocht van Hout-Blerick

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Groeten Optoch Straote van Hout-Blierick Grote Optocht van Hout-Blerick

Beschikbare gegevens
Adresgegevens

Dorpsommetje ‘t Brook

Vanaf de St. Josephkerk brengt de wandeling u via de Springbeek naar het buitengebied van Hout-Blerick. De route voert door het fraaie agrarische cultuurlandschap. Onderweg komt u ook nog langs een aantal oude boerderijen.

De wandeling voert grotendeels door het laag gelegen gebied in 't Brook met veel elzenbroekbos. Het is van oorsprong een oude meanderboog van de Maas die nog vrij gaaf is. Binnen de klimaatschommelingen van de ijstijden kwamen warme perioden voor.

Deze Maasgeul dateert uit de laatste warme periode van de laatste ijstijd. Vroeger werd er vooral brandhout gesprokkeld en turf gewonnen. Bij het bosje waar de Berendonkse beek en de Springbeek samenkomen (knooppunt 75) en de ernaast gelegen lage akker waren zulke "Törfkoele" zoals men ze noemde.

Het startpunt ligt bij de St. Josephkerk. De kerk die bovenop de oorspronkelijke steilrand van de Maas staat, maakt samen met deze nog open steilrand, de holle wegen en de beek deel uit van een landschappelijk waardevol gebied. De Springbeek stroomt midden door 't Brook. Er zijn nog plekken waar de begroeiing sinds duizenden jaren niet veranderd is, omdat de bodem ter plaatse niet verstoord is.

In ’t Brook aan de Hoverhofweg ligt speelplaats de Spekberg. De Spekberg maakt ook deel uit van de steilrand. Er staat een picknickbank en er kunnen hutten gebouwd worden met de boomstronken.

In de jaren dertig van de vorige eeuw is in 't Brook het moerasgebied voor een groot deel droog gelegd door sloten te graven en beken uit te diepen. In die tijd is ook de loop van de beek meer naar het midden van de meander verlegd. In 2017 is de loop van de Springbeek heringericht, waardoor de beek meandert. Toen is er ook een strandje aangelegd genaamd Springbeach.

Springbeach is een mooie plek voor gezinnen om even te pauzeren tijdens de wandeling. Springbeach is onlangs opgeknapt. Er staan een picknickbank en houten spelelementen.

De kievit is een veel voorkomende gast in 't Brook.

Start location
Kerkplein 1, 5926 RG Hout-Blerick
Lengte
6 km
Knooppunten
71,77,72,73,79,96,94,97,25,20,32,73,72,77,71
Parkeren
U kunt uw auto parkeren bij de Kerk

Ingediend door imagro op vr, 12/28/2018 - 10:42

Permalink

Naam
Tineke
Beoordeling
Bericht
route gewandeld vanaf de kerk. Nummers kloppen niet helemaal in het begin. Doordat ik de app op mijn mobiele telefoon heb gedownload kon ik de weg toch vinden. Een aanrader dus.

Ingediend door imagro op zo, 09/22/2019 - 17:12

Permalink

Naam
Carina
Beoordeling
Bericht
De nummers kloppen in het begin en op het eind niet helemaal. Als je van knooppunt 77 via 57 naar knooppunt 72 loopt en op het eind in omgekeerde volgorde dus van knooppunt 72 via 57 naar 77 gaat is de route prima te doen.
Van knooppunt 32 meteen naar knooppunt 73 lukt in de praktijk niet, we zijn van knooppunt 32 via 52 naar 73 gewandeld.
Zoals in de omschrijving bij deze route staat is het een wandeling door agrarisch cultuurlandschap en langs boerderijen. Veel beekjes en stroompjes waren drooggevallen, dat het weinig geregend heeft de laatste maanden was duidelijk te zien.Ingediend door imagro op za, 11/09/2019 - 15:07

Permalink

Naam
daisydepelgrim
Beoordeling
Bericht
Route is slecht aangegeven. Klopt inderdaad niet maar als je loopt zoals hierboven beschreven dan gaat het goed. Vind weinig afwisseling en veel lopen op asfalt. Er zijn mooiere routes in de omgeving.

Route: 6 km

Rondje om de Tang

U kunt de wandeling starten bij de St. Jospehkerk knooppunt 71.

Vandaaruit volgt de route gedeeltelijke langs de Springbeek naar de Tangkoel, een klein natuurgebied in Hout-Blerick. In de Tangkoel ligt een vijver die is ontstaan doordat ooit een oude zijtak van de Maas door het gebied liep. In het verleden zijn hier otters gespot en 's zomers bloeien volop waterlelies in de Tangkoel.

Na de Tangkoel brengt de wandeling u langs de historische Watermeule. De wandelroute voert dan verder langs de Maasoever en het buitengebied, weer terug naar Hout-Blerick.

Start location
Kerkplein 1, 5926 RG Hout-Blerick
Lengte
6 km
Knooppunten
71,77,76,33,31,34,36,38,37,35,76,77,71
Parkeren
U kunt uw auto parkeren bij de Kerk

Ingediend door imagro op ma, 03/07/2016 - 11:43

Permalink

Naam
Maria Seelen
Beoordeling
Bericht
De route is afwisselend en goed aangegeven. Wij liepen hem nadat er een periode veel regen was gevallen en dan is hij moeilijk begaanbaar. Veel modderpaden en dat was jammer.

Ingediend door imagro op zo, 01/06/2019 - 17:49

Permalink

Naam
Carina
Beoordeling
Bericht
Ook wij liepen de route nadat er veel regen was gevallen waardoor er met name in het gebied langs de maas een modderpad ontstond. Onderweg van knooppunt 34 naar 36 stroomde een klein beekje van een plas water naar de Maas. Nu hebben we nog alle korte benen en wij konden er niet overheen stappen, dus daar hebben we een alternatieve route gevolgd. Onderweg van knooppunt 36 naar 38 werd de weg geblokkeerd door Galloways, omdat het niet lukte om de route te vervolgen en op gepaste afstand van de Galloways te blijven hebben we een alternatieve route gevolgd.

Het is een hele mooie afwisselende route door bos, langs de Maas, Tangkoel en door bebouwing.

Ingediend door imagro op wo, 02/27/2019 - 20:59

Permalink

Naam
Marion
Beoordeling
Bericht
mooie route in een verrassend stukje natuur in de uiterwaarden van de Maas. Bij knooppunt 76 stond geen 33 vermeldt. Hiervoor moet je even over het beekje voorbij..waar wel een paaltje staat met 33. Even verder moet je niet rechts afbuigen over de drukkere weg.maar al iets eerder rechts afbuigen over de parkeerplaats. Verder stonden de Galloways onder de drukke A73 te grazen..dat voelde wat dubbel.

Route: 6 km

Abonneer op Hout-Blerick