Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Oorlogsmonumenten in het Raadhuisplantsoen

Nabij het Tegelse raadhuis, in het Raadhuisplantsoen (links en rechts van het gebouw als u naar het timpaan kijkt) staan 3 monumenten die van betekenis zijn voor de Tegelse bevolking.

Gevallenenmonument
Sinds 1955 prijkt het gevallenmonument in het plantsoen links van het raadhuis. Het memoreert de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Het monument symboliseert de gevallen soldaat aan het front maar ook het oorlogsleed van de thuisblijver. Het monument vormt ieder jaar het centrale middelpunt van de dodenherdeking op 4 mei.

Oorlogsmonument 'Ik zal handhaven'
Tegelen is in het bezit van het eerste WOII-monument van Nederland. Het monument in het plantsoen herdenkt de omgekomen Henk Peters die nog vóór het uitbreken van de oorlog in 1939 om het leven kwam. Hij was als stoker bij de Zeemacht (tegenwoordig marine) werkzaam op een schip dat op een mijn liep. Hierbij verloren 29 mannen het leven. Oorspronkelijk werd het beeldhouwwerk geplaatst nabij de ingang van speelpark Klein Zwitserland opdat kinderen opgroeide met de gedachte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vanwege de aanleg van de A74 en de verplaatsing van de ingang van het speelpark hierdoor, werd het monument verplaatst naar het Raadhuisplantsoen.

Maria geloftebeeld
Het derde oorlogsmonument vindt men rechts van raadhuis in de vorm van een mariabeeld. In 1944 werd in de noodkapel van het ziekenhuis door onder andere de pastoor de volgende gelofte uitgesproken: als Tegelen gespaard zou worden voor evacuatie, hongersnood en verdere oorlogsrampen:

  • 25 jaar geen carnaval gevierd zal worden
  • een bedevaart ondernomen zou worden
  • een beeld van onze lieve vrouwe geplaatst zou worden.

Aangezien Tegelen niet getroffen werd door dergelijke rampen werd de bedevaart georganiseerd en op moederdag 1948 werd de derde gelofte ingelost: er werd een ruim 4 meter hoog beeld van Maria geplaatst, ontworpen door Charles Vos. In Tegelen is men niet gestopt met carnaval vieren.

Adres
Raadhuislaan 11
5931 NR Tegelen
Openingstijden
Faciliteiten
Prijs
Prijzen

51.34013231985, 6.1415386

Dichtbij

Schoorsteen Canoy-Herfkens
Schoorsteen Canoy-Herfkens
Klimpark Fun Forest
Klimpark Fun Forest
Tegelen
Tegelen

Ontdek

Kern met Pit
Kern met Pit
Mariakruis Belfeld
Mariakruis Belfeld
St. Gregortuin
St. Gregortuin
Voormalig Psychiatrisch ziekenhuis St Servaas
Voormalig Psychiatrisch ziekenhuis St Servaas
Carillon
Carillon
Romeinse villa Afferden
Romeinse villa Afferden