Amanda Vollenweider en Edwin Jacobs versterken voor een periode van vier jaar het huidige bestuur van museum van Bommel van Dam in Venlo. Beiden hebben ruime kennis van het brede culturele veld en van belangrijke thema’s als diversiteit en inclusie, duurzaamheid, ondernemerschap en culturele codes. Amanda Vollenweider is werkzaam als Manager Educatie en Presentatie en MT lid bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Edwin Jacobs is bestuurder van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Hard aan de weg timmeren
Met de aantreding van Amanda Vollenweider en Edwin Jacobs bestaat het bestuur van museum van Bommel van Dam uit zes leden met verschillende expertisegebieden. Gezamenlijk houden zij toezicht, stellen zij het beleid vast, adviseren zij waar nodig en vormen zij een klankbord voor directeur Rieke Righolt. “Museum van Bommel van Dam vervult als enige museum voor moderne en hedendaagse kunst in Noord-Limburg een belangrijke rol in de regio. Vanuit een maatschappelijk geëngageerde visie verbindt het museum toonaangevende kunst aan onderwerpen die in deze regio spelen, maar evengoed universeel van aard zijn. Vanuit een prachtig, nieuw museumgebouw en met een veelzijdige naoorlogse collectie timmert het museum hard aan de weg. In deze fase van doorontwikkeling zijn wij verheugd twee bestuurders met ruime ervaring en de juiste expertise te mogen verwelkomen”, aldus Righolt.
“Lokaal verankerde musea zijn juist nu nodig”
Amanda Vollenweider (1974) is na haar propedeuse kunstgeschiedenis in 2000 afgestudeerd aan de Reinwardt Academie als museologe. Later in haar carrière heeft ze de opleiding Msc Business afgerond aan Nyenrode University. Als bestuurslid deelt ze graag haar kennis op het gebied van (inhoudelijk) publieksbeleid, opgedaan in verschillende soorten musea waaronder Museum Arnhem en het Van Gogh Museum. Vollenweider is van mening dat lokaal verankerde musea met een internationale collectie en ambitie juist nu in deze roerige tijden nodig zijn: “Ik ben ervan overtuigd dat in deze veranderende samenleving musea nog prominenter hun maatschappelijke rol moeten oppakken en uitdragen. Een museum zoals museum van Bommel van Dam kan hierin een goede voorstrekkersrol hebben waarbij het aanstormend talent een duw in de rug kan geven en middels kunst maatschappelijke thema’s kan adresseren.”
Culturele en artistieke potenties
Ook Edwin Jacobs (1960) heeft door zijn jarenlange ervaring in de culturele sector een bewezen staat van dienst opgebouwd. Voorafgaand aan zijn huidige functie bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht was hij o.a. directeur Maastricht Institute of Arts, directeur Dortmunder U, directeur Centraal Museum Utrecht, directeur Museum de Lakenhal Leiden, directeur/conservator Museum Jan Cunen Oss en docent Vakschool voor vormgeving in Utrecht. Edwin Jacobs: “Museum van Bommel van Dam heeft culturele en artistieke potenties in een opzienbarend gebouw in een interessante regio. Zijn collecties en een nieuwe directeur geven alle aanleiding om er de schouders onder te zetten. Graag draag ik daaraan bij.”