Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Historisch Gennep Rolstoelroute

 

  • De route start op de parkeerplaats Martinushof bij de St. Martinuskerk. Het eerste markeringsbord ziet u bij de passage tussen Rabobank en Aldi. U komt nu in het nieuwe centrum van Gennep, het Jan Lindersplein. Hier ziet u dat Gennep veel historie heeft. Links staat het infopaneel met foto’s van de fotograaf Lambertus Perolles. U ziet hoe Gennep en omgeving er omstreeks 1900 uitzag. Aan de overkant ziet u het Zandpoortmonument en de vrolijke fonteintjes, de Genneper Huys Beschietertjes. Het paneel informeert u over het monument en de grootste Gennepse stadspoort. U leest ook waarom de fonteintjes genoemd zijn naar de belegering van het Genneper Huys door prins Frederik Hendrik in 1641. De Keramiekmuur geeft een indruk van het historische centrum. De beelden tonen de fraaie gebouwen en St. Norbertus van Gennep. 

 

  • De Zandstraat is een gezellige winkelstraat met terrasjes. De Maasstraat leidt u in de richting van de verdedigingswerken van het oude stadje. De oude stadsgracht heeft tegenwoordig geen water meer. Het is stadspark geworden en heet daarom de Groene Gracht. Hier ziet u behalve een speeltuintje ook de restanten van de voormalige kruittorens. Een replica geeft u een indruk ervan. De stadsmuur is weliswaar verlaagd, maar nog grotendeels intact. Via het Norbertuspad gaat u door de Nieuwe Poort. Het bezoekerscentrum Martinustoren bezit geen lift en is daardoor slechts gedeeltelijk toegankelijk. Bekijk de website van Martinustoren voor meer informatie.

 

  • Museum het Petershuis is wel rolstoeltoegankelijk en bezit een lift. Het informeert over de regionale cultuurhistorie en bezit een mooie collectie kunst en keramiek. Dat Gennep zich niet ten onrechte keramiekstad noemt, zult u beamen als u het keramiekplein, het Ellen Hoffmannplein, heeft gezien. 

 

 

  • Bijzonder trots is Gennep op zijn historische stadhuis uit 1617. Hier vinden de raadsvergaderingen nog steeds plaats, is de VVV gevestigd en op een van de schoorstenen vindt u een ooievaarsnest waar sinds 2000 bijna elk jaar jonge ooievaars uitvliegen. De protestantse kerk uit 1663 is de oudste in Nederland die door de eigen gelovigen gebouwd is. Aan de rechterkant ziet u een beeld van de beroemdste zoon van Gennep: St. Norbertus. Hij stichtte de orde der Norbertijnen en was adviseur van zowel paus als keizer. Midden op de Markt ziet u de stadspomp met vlakbij de oorspronkelijke put.

 

  • Via de gezellige oudste winkelstraat van Gennep, de Niersstraat, gaat u naar de Niersbrug. Het oorlogsmonument, de Barmhartige Samaritaan, herinnert aan de oorlogsslachtoffers en de zware gevechten die hier plaatsvonden. 

 

  • Aan de voet van de Niersdijk meandert de Niers richting Maas. Op de dijk ligt de Molenberg. Hier stond tot in de 19e eeuw de voorganger van Molen de Reus die u aan de overkant van de Niers ziet. De molen was gebouwd op een middeleeuwse vestingtoren. Het paneel toont u middels fraaie gravures hoe Gennep er 400 jaar geleden uitzag.

 

  • Het eindpunt is in zicht: de St. Martinuskerk uit 1954. Het is het jongste Gennepse rijksmonument. Ze kwam in plaats van de kerk waarvan alleen de Martinustoren de oorlog overleefde.

 

  • Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Start location
Parkeerplaats Martinushof, 6591 JE Gennep
Herkenningspunt
St. Martinuskerk Gennep
Lengte
2 km
Parkeren
Parkeerplaats Martinushof bij St. Martinuskerk.

Route: 2 km

Bilderberg Hotel De Bovenste Molen

Verscholen in de bossen, op een steenworp afstand van het centrum van Venlo ligt Bilderberg Hotel De Bovenste Molen. In dit idyllisch gelegen hotel ervaart u een warme en ontspannen sfeer die…

Lees meer
Cultuurhistorische Route Venlo GreenPark
6 km | Venlo

Andere routes

34 km

Cultuurhistorie en Landschap in Gennep

Gennep

Lees meer
26 km

MTB Route Bergen (groen)

Wellerlooi

Lees meer
1 km

Zeven Dwergenpad

Overloon

Lees meer
6 km

De VerduurSAMEN2030-wandelroute

Nieuw Bergen

Lees meer