Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

De Slag om het Reichswaldroute

Ontdek de geschiedenis en het landschap van de Slag om het Reichswald met deze indrukwekkende fietsroute, die begint bij het Martinustoren Bezoekerscentrum. De toren, een uniek overblijfsel uit de oorlog, biedt op de tweede etage een meeslepende filmpresentatie over de oorlogsjaren in deze regio en vanaf de bovenste etage een adembenemend uitzicht over voormalige slagvelden.

Je start bij Luisterplek 37 - Sint op MariaOord, waar je leert over de bijzondere band tussen de bezetter en de bewoners van het TBC-sanatorium Maria Oord. Vervolg je weg langs fietsknooppunt 39, eens een brug vernietigd door de bezetter, nu een symbool van herinnering. Bij knooppunt 38 passeer je de plek waar Britse troepen stiekem de Niers overstaken. Verderop, bij knooppunt 48 en 37, kom je langs het British War Cemetery Milsbeek en het indrukwekkende Oorlogsmonument Milsbeek. 

Aan de voet van het imposante Reichswald bereik je knooppunt 23, omringd door herinneringen aan oorlogsgeweld. Luister naar de verhalen bij Luisterplek 8 - Door regen & modder, bezoek de overblijfselen van de Siegfriedlinie en het Wapenmonument van de Britse genie bij Zwarteweg 44. Vervolg je weg naar knooppunt 79 in Duitsland, waar de bewegwijzering een ander verhaal vertelt.

Bij knooppunt 78 geniet je van een prachtig uitzicht over Groesbeek voordat je het Reichswald in trekt. Luister naar het verhaal bij Luisterplek 93 - Engelen aan de grens, terwijl je verder fietst naar knooppunt 77, 76, 75 en 30. Ontdek de Kriegsgräberstätte Donsbrügerheide bij knooppunt 29 en leer meer over de dwangarbeiders bij Luisterplek 91 - Opgesloten dwangarbeiders gedood.

De route leidt je vervolgens naar het prachtige Reichswald Forest War Cemetery bij knooppunt 34, het grootste Britse oorlogskerkhof in Europa. Vergeet niet de monumenten en historische locaties te bekijken terwijl je fietst naar knooppunt 56, 57, 31 en 36. 

Op weg naar knooppunt 40 zie je het voormalige klooster Maria Roepaan, een belangrijke locatie tijdens de slag. Bewonder het monumentale gebouw en leer over zijn geschiedenis voordat je de route volgt naar knooppunt 41 en eindigt bij knooppunt 39. Onderweg passeer je de erenaam Highlanderbridge bij de Niersbrug en het ontroerende oorlogsmonument de Barmhartige Samaritaan. 

Sluit je avontuur af met een bezoek aan het Ellen Hoffmannplein en de Kenniskeuken WO2-expositie in de bibliotheek achter het oude stadhuis. Deze Martinustoren route biedt een onvergetelijke reis door de geschiedenis van het Reichswald en zijn betekenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor meer informatie en andere routes, bezoek www.martinustoren.nl

Startpunt
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Nabij bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
52 km
Knooppunten
39, 38, 48, 37, 23, 79, 78, 85, 86, 37, 77, 76, 75, 30, 29, 27, 34, 56, 57, 31, 36, 40, 41, 39
Parkeren
U kunt uw auto parkeren in het Melkstraatje

Average of 1 reacties.

Ingediend door imagro op di, 10/23/2018 - 19:02

Permalink

Naam
L. Wischmann
Beoordeling
Bericht
Geen 5 sterren.
De luisterkeien waren slecht te vinden
In Duitsland regelmatig ( bij Kleve in de buurt) bordjes weg.
Een prachtige gevarieerde route.
Voor herhaling

Route: 52 km

Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum Martinustoren
Luisterplek 37 - Sint op MariaOord (Lib. Route)
British War Cemetery - Liberation Route Milsbeek
Oorlogsmonument Milsbeek - Liberation Route
Luisterplek 8 Door regen & modder -LiberationRoute
Luisterplek 93 - Engelen aan de grens (Lib. route)
Luisterplek 91 - Opgesloten dwangarbeiders gedood
Reichswald Forest War Cemetry - Liberation Route
Klooster Maria Roepaan - Liberation Route
Highlanderbridge - Liberation Route

St. Goar kapel

De Sint-Goar kapel werd in 1662 gebouwd en behoorde tot begin 1900 bij de in de buurt liggende boerderij “de Beijenbrugge”. Daarna is ze eigendom geworden van de Parochie H. Joannes de Doper in…

Lees meer
Malbeek Route
51 km | Venlo

Andere routes

6 km

Rondje Steegberg (en over het Bedelaarspad)

Kronenberg

Lees meer
21 km

Kunstroute top van Noord Limburg lus Mook & Middelaar

Middelaar

Lees meer
11 km

Wandelroute Smakt-Holthees

Smakt

Lees meer
11 km

Boerderijen Route

Belfeld

Lees meer