In 1939 bouwde de toenmalige eigenaar van Kasteel Broekhuizen, burgemeester Berger uit Venlo, een Sint Josef kapel aan het eind van de vroegere weg langs het kasteel. Rondom de kapel werden 6 bomen gepland, iedere boom symboliseerde een kind van het echtpaar Berger.
In de oorlog sneuvelde een van de bomen bij de kapel tijdens de zware gevechten rondom het kasteel. Ook vond een kind, Alfons Berger, in 1945 de dood in een concentratiekamp. Een plaquette in de kapel is hieraan gewijd. Op 12 december 1997 werd in het kapelletje een nieuwe plaquette aangebracht ter herinnering aan de drie jongemannen van de buurtschap de Stokt die door oorlogsgeweld het leven lieten. Hierop staan vermeld: Sef van Megen verzetsstrijder, Leo Timmermans militair en Jac Timmermans militair.
Het linkse oorlogsmonument, de deur van een kazemat, is geplaatst ter herinnering aan een vreselijke daad in 1940. Terwijl drie Nederlandse militairen zich verschansten in een kazemat aan de Maas werd een handgranaat naar binnen geworpen waardoor zij alledrie omkwamen.
De rechter is ter herinnering aan de 54 Britse bevrijders die vielen tijdens de bevrijding van Broekhuizen in 1944. De meeste Britten kwamen om tijdens de herovering van het kasteel van Broekhuizen. Ook het vliegtuig dat neergehaald werd boven Broekhuizen tijdens de bevrijding maakte veel Britse slachtoffers.
Onder de gevallenen zijn ook 2 verzetshelden uit de gemeenschap; Sef van Megen en Toon Peeters. Zij werden in 1943 veroordeeld tot ‘Nacht und Nebel’ dat synoniem stond voor het ‘laten verdwijnen’ van veroordeelden. Met de bevrijding in zicht dreven de Duitsers de gevangenen van het kamp Hameln de gevangenen richting het noordoosten. Tijdens deze ‘Nacht und Nebel’ mars is Sef van Megen, samen met 3 anderen, doodgeschoten in Dohnsen in Duitsland. Hij werd daar begraven maar in 1946 door de inwoners van Broekhuizen teruggehaald naar huis en herbegraven.
Toon Peeters heeft de oorlog wel overleefd maar stief 2 jaar later in het ziekenhuis aan oorlogsontberingen waar hij sinds zijn bevrijding uit het kamp verbleef.
De redactie van De Haverkist, het dorpsblad van Swolgen, onthulde in 2010 het gelijknamige kunstwerk. Het kunstwerk bestaat uit een glazen loep, waarin het logo van De Haverkist verwerkt…
Average of 1 reacties.
mooie route, duidelijke omschrijving.