We gaan je meenemen in een vlucht van noord naar zuid. We vliegen boven de acht gemeenten die veelzijdige regio Noord-Limburg heeft. Elk met hun eigen karakter en verborgen pareltjes. Een aantal hiervan laten we je tijdens deze vlucht graag zien! Dan is nu het moment dat je stoelriem vast mag en wij gaan vertrekken.
Het opstijgen vindt plaats in het meest noordelijkste puntje van onze regio. Hier, waar de Mookerheide en het Reichswald elkaar ontmoeten, ligt de Sint Jansberg. Het vind je ook meteen het grootste kastanjeboombos van Nederland. Op dit moment wordt dit gebied met rust gelaten, zodat de natuur in haar eigen tempo kan herstellen. Tussen de bomen glinsteren de Drie Vijvers, zij vormen de herinnering aan de statige Villa Sint Jansberg die hier ooit stond. Maar het is niet alleen de Sint Jansberg die je hier moet bewonderen tijdens een bezoek aan Mook. Ook het gezellige Plasmolen is een absolute aanrader om te ontdekken tijdens je verblijf in de regio.
We vliegen verder en al snel komen dan boven Gennep. Daar, aan de Maas, ligt de ruïne van het Genneperhuys. Van bovenaf kun je de contouren van de herstelde vestingwerken goed zien. De bruggetjes die over de grachten en de Niers zijn aangelegd, zorgen ervoor dat je als het ware door het verleden kunt wandelen en het Genneperhuys van dichtbij kunt ervaren. Het is niet de enige plek van historie in Gennep. Het centrum zit vol met historische bezienswaardigheden. Een van daarvan is de St. Martinustoren. Deze toren werd meer dan 1000 jaar geleden gebouwd als onderdeel van een kerk. Eeuwenlang groeide, brandde en herrees de kerk, tot de Tweede Wereldoorlog alles verwoestte, op de Martinustoren na. Als stille getuige van Genneps rijke verleden vormt de toren nog steeds een belangrijk onderdeel van het stadsaanzicht.
Als we Gennep achter ons laten en verder gaan richting Venray, vliegen we over Geijsteren, waar de Kasteelruïne Geijsteren uit de 13e eeuw opduikt en in 1944 door Engelse bombardementen verwoest. Dit werd gedaan om te voorkomen dat het opnieuw in vijandelijke handen zou vallen. Wat overbleef, is een gerestaureerde ruïne die nog altijd de contouren van het verleden laat zien. Via het poortje aan de zijkant van de oprijlaan wandel je over het pad door het weiland, richting de plek waar de Geijsterse Beek en de Maas elkaar ontmoeten. Hier word je getrakteerd op een schitterend uitzicht. Maar als we iets verder boven Venray vliegen, zien we daar het Odapark. Een park in het centrum van Venray waar je weer op een andere manier wordt getrakteerd. Hier zijn het de kunstwerken van verschillende kunstenaars waar je naast kunt wandelen.
Vanuit Venray zetten we koers richting de Maasduinen. Na een korte vlucht komen we aan in het charmante Well. We zijn in het hart van de Maasduinen en je voelt de rust van het landschap om je heen. De natuur nodigt uit tot het maken van een wandeling of een ontspannen fietstocht. Hier vind je ook Bezoekerscentrum De Sluis, een bijzonder gebouw dat als een kunstwerk in de natuur ligt, gebouwd op en in een oude doorvoersluis. Je kunt de diepte van de sluisbak zelf ervaren door af te dalen via de spannende trappen. Houd je meer van hoogte? Dan moet je naar Wellerlooi, een dorpje verderop, naar de Uitkijktoren Wellerlooi. Hier heb je een fantastisch uitzicht hebt over de Maas en het Nationaal Park de Maasduinen. Ben je een durfal? Dan kun je zelfs onder professionele begeleiding naar beneden abseilen, maar uiteraard kun je ook rustig de trap weer naar beneden nemen.
Wij stijgen weer op en vliegen richting Horst, waar een bijzonder icoon ons staat op te wachten. Midden op het Lambertusplein staat namelijk het Hundje van Hôrs, een watertappunt dat een oud volksversje tot leven brengt: ‘Hedde dôrs? Godde naor Hôrs. Dao hebbe ze en hundje. Dát pist ów in 't mundje!’ En jawel, met een druk op de knop komt er een verfrissend straaltje drinkwater uit het hondje! Dat moet je zeker een keertje ervaren. Uiteraard heeft Horst meer te bieden. Een bezoek aan de Schadijkse Bossen bijvoorbeeld. Dit natuurgebied van 525 hectare bestaat ooit uit uitgestrekte heidevelden waar schapen graasden en boeren plaggen staken. Door deze bewerking ontstonden grote kale plekken in het landschap, wat de wind de ruimte gaf om het blootliggende zand te bewerken, met als resultaat een heuvelachtig landschap met zandduinen die nog steeds het karakter van dit gebied bepalen.
Wij gebruiken de wind ook om onze vlucht te vervolgen naar Venlo. Eenmaal in het bruisende ‘stedje van lol en plezeer’ aangekomen, moet je daar echt iets bijzonders bezoeken. In het hart van de stad vind je het Rosarium, een verborgen oase van rust. Dit voormalige rustpunt voor de huzarenpaarden is nu een symmetrische tuin vol rozen, die zelfs buiten het bloeiseizoen mooi is. Het zachte geluid van het carillon van de Sint Martinusbasiliek maakt het plaatje compleet. Naast het Rosarium heeft de stad nog veel meer bijzondere pareltjes te bieden. Zo mag een wandelingetje door het Keizerstraatje niet ontbreken tijdens een bezoek aan Venlo. De Venlonaren noemen het De Floddergats. Hier vormen de hoofdjes op het hekwerk, die typische Venlose woorden uitbeelden, een vrolijk beeld. Maar ook verassende dingen kun zijn er in Venlo te ontdekken. Het oudste tankstation van Nederland bijvoorbeeld. Tankstation Keulsepoort werd in 1933 werd gebouwd voor de American Petroleum Company. Tegenwoordig wordt er geen benzine meer getankt, maar kun je er zelf even bijtanken in de ijssalon die nu in het gebouw zit gevestigd.
Met een volle tank vervolgen we de reis en laten de binnenstad van Venlo achter ons laten. Het landschap verandert opnieuw als we over de Oude Kleigroeve in Tegelen vliegen. Dit bijzonder natuurreservaat is een heerlijke plek voor een wandeling. Maar we vliegen door en komen aan in Reuver, waar op de grens met Belfeld, Buurtschap Ronckenstein ligt. Dit beschermde buurtschap bestaat al meer dan 500 jaar lang. Tussen de boerderijen en de oude molen klinkt het zachte geluid van de Schelkensbeek die langs de molen stroomt. Dit is een serene plek, waar de tijd lijkt stil te staan. De perfecte plek om even tot rust te komen en van de natuur te genieten.
Vanuit Reuver vliegen we over de Maas en komen in de gemeente Peel & Maas, de laatste in het rijtje van de gemeente die Noord-Limburg telt. En meteen na de oversteek vind je Maasdorp Kessel. Dit historisch Maasdorp mag niet ontbreken op je lijstje om te bezoeken. Vanuit hier zetten we koers naar onze eindbestemming: de uitkijktoren Belfort de Vossenberg, een toren die 22 meter boven de grond uitsteekt. Van hieruit heb je een panoramisch uitzicht over Nationaal Park de Groote Peel en de omliggende natuur. Het uitzicht hier is onbeschrijfelijk mooi. Dit gebied, ooit een belangrijk verdedigingswerk uit de Tweede Wereldoorlog, herbergt nog steeds overblijfselen van bunkers die als Rijksmonument worden bewaard.
Door de trappen van de uitkijktoren naar beneden te nemen, komt er een einde aan onze vlucht boven Noord-Limburg. Van de Maasduinen tot de sereniteit van Ronckenstein, van de historische vestingwerken van Gennep tot het speelse Hundje van Hôrs – Noord-Limburg heeft het allemaal. Elk dorp, elk landschap vertelt zijn eigen verhaal.
Het was erg leuk dat je meevloog. Uiteraard zijn wij wel nieuwsgierig naar wat je als eerste gaat bezoeken? Laat het ons op de socials weten, daar kun je trouwens ook alle Luchtige Beelden vinden van deze hotspots.
Tot de volgende!