Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Van Waes Kastelenfietsroute Leudal

De route is vernoemd naar de adellijke familie Van Waes. De laatste telgen van dit geslacht zijn door een brute onthoofding om het leven gekomen.

Deze onthoofding van Anna Salomé van Waes is minder bekend dan de onthoofding van de laatste telgen van Van Horne. Van Waes verloor in het jaar 1794 haar hoofd onder de guillotine in Parijs als vermeend tegenstandster van de Franse Revolutie. Volgens sommigen had ze de vijanden van deze revolutie geholpen. Anderen beweren dat ze haar sieraden had verstopt en dat ze is verraden door haar huishoudster. Volgens een sage waart zij vooral op stormachtige herfstavonden zonder hoofd rond op haar kasteel Borgitter, net over de grens bij Neeritter, op zoek naar haar verloren juwelen. 

De startplek van deze route bij de parkeerplaats Krekelbergplein in centrum van Neeritter. Je keert bij knooppunt 20 om en geniet van Kasteel Borgitter in Kessenich, net over de grens. Dit kasteel werd in het begin van de 16e eeuw gebouwd door Jan van Waes, drossaard (voormalig bestuurder) van het graafschap Horn. Het huidige kasteel is compleet nieuw gebouwd in einde 18e eeuw. Vanaf hier volgt u de route naar Ell en de Ellerschans via knooppunt 25, 26, 93 naar 29 en 28. Via knooppunt 45, 47 en 72 passeert u de boerderij Aldenhoven of Elsebeen en vervolgens bij knooppunt 44 ontdekt u het verdwenen kasteel Ensenbroek in Kelpen Oler. Bij dit punt is ook een halteplek van de Archeoroute Limburg aanwezig, waar u via het downloaden van een app het verhaal van deze plek kunt ervaren.

Bij de watermolen in Grathem via knooppunt 32 en 71 komt u langs Kasteel Groot Buggenum, oorspronkelijk een jachtslot en later na vernielingen weer gerestaureerd tot een 'Gesamtkunstwerk' (van huis, inrichting en tuin) en thans overgedragen aan de Provincie Limburg. Als u de route vervolgt komt u ook nog langs Kasteel Ten Hove, daterend uit 1580 en thans in gebruik als appartementen. Via knooppunten 31 en 33 komt u in Ittervoort bij Villa Bosser, een zomerverblijf voor een rijke Belgische familie.


Let op!  Route eindigt in Ittervoort van waar je terugfietst naar je startpunt knooppunt 20 in Neeritter, volg hier dan Bosserstraat- Begoniastraat (rechtsaf)-Margarethastraat (rechtsaf)-Driessensstraat naar Neeritter.

 

Startpunt
Krekelbergplein , Neeritter
Herkenningspunt
Centrum Neeritter
Lengte
49 km
Type
Knooppunten
KNP 20-omkeren-25-26-93-29-28-95-48-47-72-44-32-71-31-volg KNP33 tot Ittervoort: volg dan Bosserstraat- Begoniastraat (rechtsaf)-Margarethastraat (rechtsaf)-Driessensstraat naar Neeritter KM 49
Road type
verhard
Parkeren
Parkeerplaats Krekelbergplein Neeritter

Route: 49 km

Bezienswaardigheden

Kasteel Borgitter Kessenich (BE)
Kasteel Groot Buggenum Grathem
Kasteel Ten Hove in Grathem

Mariabeeld Kolenstraat

Dit Mariabeeld is een herinnering aan het bombardement van Venlo en Blerick in 1944. Het oorspronkelijk doel, de Maasbrug, werd door de bewolking gemist. In plaats daarvan belande de bommen op het…

Lees meer
Schaopsdrift en schouwpad
7 km | Merselo

Andere routes

18 km

Pieterpad 2; van Gennep naar Vierlingsbeek

Gennep

Lees meer
8 km

Rondje Maas, Broekhuizen-Lottum-Arcen

Broekhuizen

Lees meer
13 km

Landgoed Geijsteren

Geijsteren

Lees meer
20 km

Heldenroute

Molenhoek

Lees meer