Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Natuurwerkdag in Limburg

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november is de Natuurwerkdag, dé dag waarbij alle natuurorganisaties in Nederland naar buiten gaan om het nieuwe vrijwilligersseizoen in te luiden. In Limburg organiseren vrijwilligers en natuurorganisaties op 38 locaties van Mook tot Mesch activiteiten waarbij je zelf Limburg een beetje mooier kan maken. Het Steunpunt Landschapsbeheer van Het Limburgs Landschap roept ook jou op om mee te doen.

Handen uit de mouwen

Het werk dat vrijwilligers in het landschap verzetten is belangrijk voor het landschap. Vrijwilligers kennen hun landschapsproject als geen ander. Zo weten ze precies welke planten en dieren er voorkomen en kunnen ze deze helpen. De duizenden uren die zij in het landschap verzetten zijn onbetaalbaar. Omdat het werk kleinschalig en meestal in handkracht wordt uitgevoerd is er weinig verstoring van de natuur. Deelnemers aan de Natuurwerkdag ervaren dit zelf door te plaggen, maaien, snoeien, baggeren, planten en opruimen. Van jong tot oud, van gepensioneerd tot scout: iedereen is welkom om de handen uit de mouwen te steken bij bijvoorbeeld IVN-afdelingen, terreinbeheerders, boeren en gemeenten. Natuurlijk gaan broedvogels, amfibieën, zoogdieren, orchideeën, bossen en hoogstamfruitboomgaarden profiteren van al het werk dat wordt verzet. Samen maken deelnemers het landschap mooier, ze genieten van unieke landschappen, dieren en planten en zijn lekker actief buiten bezig. Mensen komen mooier de natuur uit dan dat ze erin gingen.

Limburg

Aan de slag in Limburg? Dat kan op ruim 38 plekken, van Mook tot Mesch. Bij de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij kunnen bijvoorbeeld maar liefst 100 jongeren vanaf het spoortalud overhangende bomen en struiken gaan snoeien. Vanaf de trein gezien ontstaan de mooiste vergezichten over Zuid-Limburg en door de randen en bermen kort te houden ontstaan broed- en fourageerplekken voor allerlei dieren. In het Straelens Broek bij Lomm kunnen deelnemers helpen met het verwijderen van opslag van bijvoorbeeld berken en wilgen om het gebied open te houden. Een open, drassig gebied komt ten goede aan de flora en fauna die er thuis hoort. De vrijwilligers van het IVN Nuth onderhouden de Hellebroeker Beemden. Een klein landschap tegen het dorp met bloemengraslanden, heggen, broekbosjes, knotbomen en hoogstammen. De vrijwilligers die hier al jaren werken hebben voorkomen dat dit vergeten stukje natuur dichtgroeide en verruigde. De biodiversiteit swingt er de pan uit en dorpsbewoners maken er graag een ommetje. Tijdens de Natuurwerkdag kunnen vrijwilligers ook hier aan de slag, ze worden hierbij ondersteund door gedeputeerde van Provincie Limburg Léon Faassen.

Natuurwerkdag

Al 20 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties elke eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, samen dragen deelnemers bij aan meer biodiversiteit in de natuurgebieden en in eigen buurt. Tijdens de activiteit wordt er samengewerkt. Dat geeft een goed gevoel. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl.

Gerelateerd aan dit artikel

Mooie start herstel Limburgse Maasheggen
Mooie start herstel Limburgse Maasheggen
Nieuw Wit
Nieuw Wit
Nieuwe, monumentale installaties van veelgeprezen kunstenaar Tirzo Martha en open atelier op zaal in museum van Bommel van Dam
Nieuwe, monumentale installaties van veelgeprezen kunstenaar Tirzo Martha en open atelier op zaal in museum van Bommel van Dam
Willen jullie getuige zijn van een bijzondere theaterervaring over de roofkunst tijdens WOII? Maak kennis met Pianostemmen.
Willen jullie getuige zijn van een bijzondere theaterervaring over de roofkunst tijdens WOII? Maak kennis met Pianostemmen.
Zondag 21 april, Open Landgoeddag Mookerheide
Zondag 21 april, Open Landgoeddag Mookerheide
Kleurrijke start tuinseizoen Kasteeltuinen Arcen
Kleurrijke start tuinseizoen Kasteeltuinen Arcen