Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

naturgestalten

Beschikbare gegevens

CHRISTA SCHUMACHER exposeert haar 'NATURGESETALTEN'. 

DE NATUUR ALS DE WARE KUNSTENAAR. 

Na een lange periode van sluiting in verband met een ingrijpende aanpassing van de permanente expositie van de erfgoedcollectie, gaan de deuren van Museum Het Petershuis op zondag 5 november weer open voor het publiek. In de vernieuwde omgeving van het museum kan dan tevens worden genoten van het werk van kunstenares Christa Schumacher. Haar expositie ‘NATURGESTALTEN’ is te zien tot en met zondag 10 december. 

Christa Schumacher is oorspronkelijk afkomstig uit Eupen in Oost-België; zij woont en werkt nu in Xanten aan de Rijn. Haar kunstwerken zijn vaak geïnspireerd door gedaantes en vormen die in de natuur zichtbaar worden. Tenminste, als je er met een “tweede blik” naar kijkt, en de wereld wil ontdekken die schuil gaat achter alles wat voor de hand ligt en gebruikelijk is. Zo ontstaan haar “Naturgestalten”: figuren en objecten die deel van een magisch-betoverende werkelijkheid schijnen te zijn en die de schoonheid en bijzonderheden van de natuur op buitengewone manier zichtbaar maken.

 De gedaanteveranderingen van planten, van ontkiemen tot vergaan, fascineren Christa Schumacher in het bijzonder. Vooral in het laatste stadium. Voordat iets geheel vergaat, voegt ze er verdere veranderingen aan toe waardoor het als “Naturgestalt” behouden blijft. Of ze legt het vast als een fascinerende foto. 

Haar lijfspreuk luidt: “dingen zijn niet wat ze zijn, ze zijn wat wij ervan maken“, zoals de bekende Frans – Baskische dramaturg Jean Anouilh (1910-1987) het ooit treffend uitdrukte: “Les choses ne sont pas se qu’elles sont, elles sont ce qu’on les fait”. Zo blijft de natuur zelf voor Christa Schumacher de ware kunstenaar. 

Zij ziet haar eigen rol in het zichtbaar maken van al dat fascinerende, dat de natuur te bieden heeft. Bijvoorbeeld doordat ze een afgevallen boomtak bewerkt, hem een antiek porseleinen hoofdje opzet en de zo zichtbaar gemaakte “Dirigent” een dirigeerstokje in de hand geeft. Of doordat ze een groepje bijna vergane klaprozen in “Mohnherr im roten Mantel” fotografisch zo in beeld zet, dat een vorst in rode mantel schijnbaar een bespreking met zijn onderdanen voert. Zo doende wordt de kijker uitgenodigd ook met die tweede blik te kijken en de magie te ervaren die zich achter het onopvallende ontvouwt – en daardoor tot het kijken naar een bezielde natuur. 

Naast de Naturgestalten omvat de expositie vele werken op basis van “aspergepapyrus”: zelf uit plantenvezels geschept papier, soms op een ondergrond van zijde of linnen. Tijdens het schepproces worden kleine vondsten uit de natuur ingebed of vervormingen gecreëerd; zo ontstaan handgeschepte collages en reliëfs. Ook objecten met half verkoold hout uit een verlaten kampvuur, die met uit kozo- of gampivezels gevormde elementen in een spannend contrast gezet zijn. Of de installatie “Mohntanz”: een salonachtige omgeving, waarin zaadcapsules van klaprozen op hun bizar verdraaide beentjes met elkaar lijken te dansen of communiceren.

Adresgegevens

51.701925370109, 5.96885455

Gerelateerd aan dit evenement