Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

De berg en dal Ooievaarsroute

 

  • De route begint bij bezoekerscentrum Martinustoren. De gratis toegankelijke toren informeert u over de natuur en historie van het land van Maas en Niers. De bovenste verdieping biedt een mooi uitzicht op het landschap en ook op het ooievaarsnest op het historische stadhuis. In het jaar 2000 bouwde een ooievaarspaar voor het eerst een nest op het stadhuis. Het nest is sindsdien praktisch permanent bewoond geweest.

 

  • Vanaf de Toren gaat u richting het stadhuis (VVV). Hier ligt ook (hoek Torenstraat - Niersstraat) het gratis toegankelijke museum het Petershuis. Vanaf hier gaat u via de Niersstraat naar het begin van de knooppuntenroute, fietsknooppunt 39, bij de Niersbrug. Hier kijkt u uit op het Niersdal, het voornaamste fourageergebied van de Gennepse ooievaars. Via de Zandstraat komt u bij knooppunt 25 op het fraaie Jan Lindersplein met zijn gezellige terrasjes. De knooppunten 26, 40, 36 en 22 liggen in het Niersdal. De hoge dijken wijzen erop dat het lieflijke riviertje met zekere regelmaat grote afmetingen kan aannemen. U passeert het voormalige klooster Landgoed Roepaen en de molen Rust na Arbeid.

 

  • De knooppunten 22, 35, 42 en 23 liggen aan de voet van het grote Reichswald. Eens lag hier het uitgestrekte Koningsven dat gevoed werd met water vanuit de stuwwal. Het werd in de eerste helft van de vorige eeuw ontgonnen. Na knooppunt 23 komt u via de Holleweg boven op de stuwwal en wordt u getrakteerd op een schitterend uitzicht. Richting knooppunt 79 komt u in het Duitse Grafwegen. Het knooppuntensysteem ziet er hier iets anders uit. De kilometerslange weg naar knooppunt 78 loopt langs het grote Reichswald. De weg vormde lang geleden de grens tussen het hertogdom Kleef en het Hertogdom Gelre. Aan de linker kant ligt het uitgestrekte natuurgebied de Bruuk. Het is vanwege zijn zeldzame plantengroei een Natura 2000 gebied. Ook delen van het Reichswald en de St. Jansberg zijn Natura 2000 gebieden. Ze krijgen vanwege deze status extra bescherming door de EU.

 

  • Via de knooppunten 85 en 81, richting knooppunt 80, komt u in de Bruuk. Vanuit de omringende heuvels komt hier kalkrijk grondwater naar boven. Het is hierdoor een natgebied met een bijzondere flora en fauna (zoals ook te zien op het infopaneel).Onder andere dassen, ringslangen en haviken, maar ook de ooievaars hebben het hier naar hun zin. Aan de rechterkant van de weg ziet u een paalnest. Het werd in het voorjaar van 2012 opgericht en meteen blijvend in gebruik genomen. De ooievaars prefereren ruigere, matige of niet bemeste graslanden. Hier zijn hun favoriete prooisoorten, zoals kikkers, grote insecten en regenwormen voldoende voorhanden.

 

  • De knooppunten 80, 79 en 23 brengen u in de ‘Diepen’. Dit was net als het Koningsven in het verleden een moerasgebied. Beiden werden ontgonnen. Momenteel worden ze weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug gebracht. Richting knooppunten 37, 24 en 42 komt u bij het laatste restant van de uitgebreide moerasgebieden aan de voet van de St. Jansberg (rechts van de Rijksweg).

 

  • Richting knooppunt 41 merkt u meteen dat de Witteweg in Plasmolen het middelpunt van veel toerisme is. Hier is een VVV - vestiging met een grote parkeerplaats en talrijke horecabedrijven. Oorzaak is de Mookerplas. Het gebied was vroeger eveneens drassig en moerassig. Tot in de jaren '70 werd hier zand en grind gewonnen. Tegenwoordig is het een recreatiegebied met onder andere twee jachthavens.              

                                                       

  • Via de knooppunten 41, 28, 27 en 38 komt u over de vestingwerken bij de ruïne van de vesting ‘t Genneper Huys. Eens een van de sterkste vestingen aan de Maas, gelegen aan de monding van de Niers in de Maas. De uitkijktoren op de ruïne geeft een fraai uitzicht op de Maas en de Maasheggen. En misschien ook op de Gennepse ooievaars die hier ook foerageren. Terug bij knooppunt 39 heeft u in het historische centrum alle mogelijkheid om op een terras van Gennep en zijn ooievaars te genieten.

 

 Dit is een Martinustoren route: www.martinustoren.nl

Martinustoren Gennep

Startpunt
Torenstraat 15, 6591 CD Gennep
Herkenningspunt
Torenspits van Bezoekerscentrum Martinustoren
Lengte
34 km
Knooppunten
39, 25, 26, 40, 36, 22, 35, 21, 23, 79, 78, 85, 81, 80, 79, 23, 37, 24, 42, 41, 28, 27, 48, 38, 39
Parkeren
Parkeren bij P-Melkstraatje en P-Martinushof

Route: 34 km

Restaurant Maashof

De uitgebreide lunchkaart van Restaurant Maashof heeft een gevarieerd aanbod aan smaakvolle gerechten, toegankelijk voor elke doelgroep. Of u nu kiest voor een lekker broodje, een panini, een…

Lees meer
Maasduinen route
26 km | Arcen

Andere routes

18 km

Van Kruispunt naar de Pelen

Meijel

Lees meer
2 km

Dorpsommetje Kessel

Kessel

Lees meer
33 km

De Locht fietsroute

Melderslo

Lees meer
31 km

Draken en Kastelen fietsroute Beesel-Peel en Maas

Beesel

Lees meer